„W Muzeum Czekolady było bardzo fajnie. Byłam ubrana w fartuch i czapkę kucharską. Robiliśmy czekoladę. Do ozdoby były żelki, wiórki kokosowe, emenemsy, jaka i zajączek, który był bardzo dobry, bo zjadłam go na miejscu. Oglądaliśmy film o produkcji kakao.”
To wspomnienie jednej z uczestniczek naszej wycieczki do Muzeum Czekolady, na którą wybraliśmy się w sobotę 24 marca 2018r..
Przygoda zaczęła się od … dokładnego umycia rąk. Każdy uczestnik w stroju deseranta ozdabiał własną tabliczkę czekolady – dominowały motywy wiosenne. Dzieci obejrzały film o pracy na plantacji drzew kakaowca. A jak smakują ziarna kakao zanim staną się pyszną czekoladą? Uczestnicy zajęć spróbowali takich ziaren i nie wszystkim smakowały. Po prezentacji multimedialnej dzieci zapakowały swoje słodkie tabliczki, by zabrać je do domu i podzielić się z najbliższymi. Niektórzy postanowili poczekać z degustacją do Wielkanocy.